Ambros Martin román szövetségi kapitány lett

Ambros Martín: vágytam arra, hogy szövetségi kapitány is legyek

 

 

Nagyon boldog vagyok Győrben, mindenem megvan ott, de néhány éve egyik fő szakmai vágyam, hogy szövetségi kapitányként is kipróbáljam magam - jelentette ki Bukarestben Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője, aki szerdától a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is.

 

A Román Kézilabda Szövetség bukaresti székhelyén szerdán sajtótájékoztatón mutatták be az új román szövetségi kapitányt, és ebből az alkalomból a felek aláírták a szerződést.

Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke megköszönte a magyar klubnak, hogy megértette az edző óhaját, és nem akadályozta meg romániai munkavállalását. Közölte: a spanyol szakember fő feladata, hogy ütőképes román válogatottat kovácsoljon össze a 2020-as tokiói olimpiára.

Ambros Martín kifejtette: pár éve vágyik arra, hogy egy válogatottal kijusson az olimpiára, ahol játékosként nem adatott meg neki a részvétel. Úgy vélte, a román válogatottal jó esélye van, hogy teljesítse álmát.

Kérdésre válaszolva elmondta: szereti a Győr szurkolóit és a magyar drukkereket, ezért nem örülne, ha megharagudnának rá. Hangsúlyozta: az újabb feladata nem valaki ellen irányul, pusztán ki akarta próbálni ezt az újabb szakmai kihívást.

Hozzátette: már volt tapasztalata szövetségi kapitányként, amikor Elek Gáborral együtt vezették idén a magyar női válogatottat. "Akkor éreztem, hogy szeretem és tudom csinálni ezt a munkát" - mondta. Kifejtette, fennállt az a lehetőség, hogy őt válasszák magyar szövetségi kapitánynak, de végül a magyar szövetség a dán Kim Rasmussent bízta meg a feladattal, akit - mint mondta - támogat és tisztel.

Ambros Martín szerint nem jelent gondot neki a kettős feladatvállalás, és százszázalékos erőbedobással el tudja végezni a munkáját Győrben és Romániában is. Emlékeztetett, hogy amikor a versenynaptárban a válogatottak játszanak, akkor a Győrnél szinte játékosok nélkül maradt, és ez olyan időszak, amit szövetségi kapitányként új szakmai tapasztalatszerzés érdekében tud hasznosítani.

A győri klub kedden közölte, hogy az ETO KC elnöksége megvizsgálta a tréner szerződését - amelyet az előző elnök kötött -, és megállapította, hogy nincs lehetősége Martín romániai szerepvállalását megvétózni.

A román válogatottat Martin előtt a svéd Tomas Ryde irányította, a csapat a riói olimpián a kilencedik helyen végzett.

 

forrás: MTI

Tags: