Jason Bourne - újratöltve

Jason Bourne - Matt Damon
Jason Bourne - Matt Damon

Megérkezett Matt Damonnal a főszerepben a mozikba a legújabb Jason Bourne film.

 

 

Előre le kell szögezni, Jason Bourne nem lehet rossz film. Főleg akkor nem, ha az eredeti szereplők és rendező dolgozik a részen. Robert Ludlum kultikus, klasszikus regénytrilógiáján alapuló történet új részt kapott. Tovább viszik a hagyományokat, aki szerette az első-három részt, annak be fog jönni az ötödik (a negyedik) rész is.

 

Lehet kritizálni az egyszerűen csak Jason Bourne címet kapó filmet, de lényegében mindent megkapunk abból, amit az előző részek adtak. Persze annyiban más a dolog, hogy itt azért Jason Bourne nagyjából már tisztában van a múltjával, nem egy teljesen amnéziás „gyilkológép” ügynök magára találásáról van szó, hanem egy olyannal, aki három rész után eltűnt a színről, akiről azt hiszik, hogy meghalt és végre nyugodtan élhetné az életét.

De nem. Bourne-nak rémálmai vannak, nem is álmok ezek, éber állapotban villannak be képek a múltjáról. Róla és az apjáról. Bourne szenved, illegális bunyóból tartja fent magát, vagy kapcsolja ki az agyát, olyan Harcosok Klubja szinten, neki nem a pénzről szól az egész, de valahol le kell vezetni a feszkót. De természetesen a verekedés sem hoz neki igazi megnyugvást, egészen addig, amíg meg nem jelenik a múltból Nicky Parsons. Nicky volt a régi életében a biztos pont, de most  már nem a CIA-nak dolgozik, hekker, és olyan anyagokhoz jutott, amik érintik Bourne múltját is. Nicky titkos anyagokat akar nyilvánosságra hozni, a CIA ezt természetesen nem engedi és elindul a hajsza, főleg azok után, hogy Nicky Parsons követése során felbukkan a halottnak hitt Jason Bourne neve, valamint ő maga is.

Az új rész a modern kor kihívásaira is keresi a válaszokat, hiszen egyre fontosabb a kibervédelem, egyre fontosabb kérdés a magánélet védelme, ahova egyre inkább be akar tolakodni az állam és az állam védelmére létrehozott szervezetek, mindezt úgy akarják megtenni, hogy az állampolgár erről ne tudjon, pedig az emberek nagyon utálják, egyre inkább gyűlölik, ha figyelik minden lépésüket. Bár meg kell hagyni, a mai ember tudatosan hagyja magát követni a közösségi alkalmazásoknak köszönhetően. Aki egyre is felcsatlakozik, arról szinte minden megtudható. Ezt akarja az új és nagyon sikeres alkalmazáson keresztül kihasználni a CIA is.

Nicky Parsonst az alkotok lecserélték egy fiatalabb és igen törekvő nőre, Heather Lee (Alicia Vikander) lesz a kiberrészleg vezetője és különös motivációja van arra, hogy ne megöljék, hanem élve hozza vissza Bourne-t a részleg számára. Míg a CIA új vezetője természetesen ki akarja csinálni Bourne-t, mert attól tart, hogy lebuktatják a legújabb és ármányos ténykedésüket. Robert Dewey (Tommy Lee Jones) ezért az üldözésen belül külön feladatot bíz Jason Bourne régi személyes ellenségére, akit Vincent Cassel alakít.

A Jason Bourne filmekre jellemző rideg képi világot kapjuk, inkább krimi és nem az a látványos, harsány akciófilm, inkább thriller, pedig tele van üldözéssel, felboruló autókkal, feszültséggel. Még Las Vegast is lezárták az utolsó jelenet forgatása miatt.

A Jason Bourne filmet lehet szidni, mert olyan nagy újdonságot nem hozott, viszont profi, viszont éppen elég idő telt el ahhoz, hogy ne érezzük annyira másolásnak, összefoglalásnak ezt a részt, mert minden olyat tartalmaz, ami miatt megszerethettük az első részt. Viszont tudott modernizálódni, tudott alkalmazkodni a mai világ kérdéseire és a vége további folytatások lehetőségét adja, bár nagyon is jó lezárást adtak a filmnek. Olyat, ami a lelkünk mélyéig hatol, elszomorító, mert vége lett a filmnek, de ad egy pluszt, nem veszett ki ebből a Jason Bourne-ból semmi az évek során, sőt!

 

mg

Tags: