Miért jó az Aznap éjjel főcím zenéje

Az Aznap éjjel főcím zenéje nem fog semmilyen díjat kapni, elnézést, ha még is, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy esélye lenne rá.

 

 

Nem túl eredeti, nem túl változatos, nem pörgős, de illik a filmhez. Főleg akkor, ha látjuk a fentről filmezett város fényeit.

 

Az Aznap éjjel sem pörgős film, nem gyors, nem is az a lényeg. Időt kapott a rendező arra, hogy minél részletesebben bevezessen minket abba az érzésbe, amikor börtönbe kerülsz olyan esetért, amit nem is te követtél el. (Annyi kiegészítés: még csak négy rész ment le a sorozatból és nem tudhatjuk, hogy ki is követte el a gyilkosságot.) Szép lassan láthatjuk az igazságszolgáltatás (az amerikai) működését.

A negyedik résznél már azt is láthatjuk, hogy minden a látszatról szól, ki tudja meggyőzni az esküdteket? A börtönben meg barátok nélkül elég nehéz túlélni, főleg olyan gyilkossági váddal a hátad mögött, mint amivel Naz-t megvádolták.

Naz, a főszereplő ellen szól minden, de tényleg ő volt a gyilkos? Mi csak annyit tudunk, hogy felébredt egy átmulatott éjszakán a konyhában, fent a hálószobában meg, rengeteg késszúrás által megölt lány fekszik vérbefagyva. Az a lány, akivel amúgy az éjjelt töltötte. Amikor mi még láttuk őket, akkor nagyon is ébren voltak... aztán nem tudjuk mi sem, mi történt. Talán az évad végén kiderül...

Az igazságszolgáltatás rendszere meg működik a maga módján. Szinte gépiesen. Emberek dolgoznak benne, de mint ha minden kicsit fásultan, kialakult rendszer szerint. A film megmutatja a börtönök, előzetes, bíróság képi világát, a háttérjátszmákba kapunk bepillantást. Milyen lehet az, hogy tudod, nem te követted el a gyilkosságot, de ha bevallod akkor csak 15 évet kapsz, ha nem és nem tudod bizonyítani az igazad (és elég nehéz azt bizonyítani), akkor meg jobb esetben életfogytiglant. Közben meg a saját ügyvédet azt akarja, fogadd el a lehetőséget, valld magad gyilkosnak, amikor tudod, hogy nem is te vagy (aztán majd kiderül a végén, ki volt a gyilkos, vagy sem...)

A zene ezt a kérlelhetetlen világot, egysíkúságot, szürkeséget adja át a maga szelid komolyzenei módján.

 

 

Tags: