Daniel Day-Lewis elárulta, miért nem filmez többé

Megindokolta a színész, miért a Fantomszál lesz az utolsó filmje

 

 

A Fantomszál lesz Daniel Day-Lewis utolsó filmje – legalábbis ezt állítja –, és most meg is indokolta, miért hagy fel a színészettel.

 

„A film készítése előtt eszembe sem jutott, hogy visszavonulok – mondja a színész a W magazinnak adott interjújában. – Sokat nevettünk a rendezővel, Paul Thomas Andersonnal, aztán elkezdtünk forgatni, és mélységes szomorúság szállt ránk. Nagyon meglepődtünk, nem számítottunk arra, milyen erőket szabadítunk el. Ránk ült ez a szomorúság, és azóta is nyomaszt. Nem is akarom megnézni a filmet. Magam sem értem, miért történt mindez, de úgy érzem, ez egyfajta kinyilatkoztatás, ezért hagyom abba.”

A háromszoros Oscar-díjas színész úri szabót alakít, aki az ötvenes évek Londonjában a felső tízezer tagjainak készít öltözékeket. Sötét árnyak gyötrik, és mivel Daniel Day-Lewis minden szerepébe teljesen beleéli magát, feltehetően ez kergethette depresszióba. A színész alaposságára jellemző, hogy a szerep kedvéért megtanult varrni, négy hónapig volt a New York City Ballet jelmeztervezőjének tanítványa. A végén annyira belejött a szabászatba, hogy készített egy estélyit a felesége számára, egy Balenciaga kreációt használva mintául.

 

(Phantom Thread – hazai bemutató: 2018. február 1.)

Tags: