Horváth Gábor: A kék

Horváth Gábor: A kék - Mennyből a gandzsa
Horváth Gábor: A kék - Mennyből a gandzsa

Betegesen valóságos, brutálisan szórakoztató utazás a valóság és a fantázia határán.

 

Fitti álma, hogy megtalálja minden gandzsák ősét és erre felteszi élete tíz évét. Járja a világot, majd elkezd termeszteni, nemesíteni és egyszer csak sikerül elérni a célját, a tudatmódosító növény visszatér az ősállapotához, már nem is hasonlít arra a növényre, amit eddig ismert. Nagyot néz ő maga is, mert olyan felfedezésre jut, ami sok mindent megmagyaráz a minket körülvevő világról.

 

Fitti végig utazza a könyvet, nem igazán van magánál, a barátai sem egyszerű emberek, van itt jólmenő bróker, bártulajdonos, verőlegény és szoláriumos is. Egy közös bennük, gyerekkoruk óta barátok és a világot valamilyen drog, vagy tudatmódosító anyag nélkül nem bírják ki. Há’ mindenki szív nem?

A brutális akciók, a beteges szexjelenetek, szektaszerű vallásba menekülő férfiak és nők, orosz maffiózók miatt nem egyszerű a könyv, de közben pörögnek az események, viccesen valóságos jeleneteken keresztül ismerünk rá a kiforgatott világunkra. Ezek a tragikomikusan életszerű hősök közöttünk járnak, el is kell szörnyednünk, hogy ilyen is létezik. Valami nagyon végsőt keresnek, az élet nagy, egyetlen kérdésére akarnak választ kapni, hogy itt találják-e meg, vagy valahol máshol, azt a könyv majd megmondja.

Horváth Gábor rengeteg valóságos helyzetre világít rá, több különböző társadalmi réteget mutat meg, akiket a drog, a barátság és a szenvedély köt össze és egy közös, az egész emberiség életére kiható sors keresése, megismerése. Nem csak a mindennapok, hanem a vallás is kifordul önmagából, vagy új szemszögből láthatjuk mindennek az értelmét.

A rövid fejezetek szépírói minőséggel teszik letehetetlenné ezt a tulajdonképpen gengszter történetet. Hangulatilag, egy Guy Ritchie filmet képzelhetünk a szemünk elé olvasás közben, de ez itthon játszódó, nagyon is valós világ. Csak kapkodjuk a fejünket, ennyi „állatságot”, hogy tud összehozni az élet, meg ez a könyv. És csak azt sajnáljuk, hogy hoppá, vége a történetnek.

 

Molnár Gábor

Tags: