Jane Harper: Aszály

Jane Harper: Aszály
Jane Harper: Aszály

Ausztrália kemény vidék, főleg, ha farmerekre aszály csap le. Kisváros, harc az életben maradásért, és a lezáratlan múlt elől sincs menekvés.

 

Aaron Falk szövetségi ügynök kénytelen visszatérni Kiewarrába, gyerekkori legjobb barátja temetésére. Nem fogadják nagy szeretettel, húsz évvel korábban elüldözték apját és őt a városból. Most sem szívderítő dolog miatt tér vissza: Luke Hadler végzett a feleségével, a fiával, majd magával is, csak a legkisebb gyermek maradt élve.

 

Luke szülei nem akarják elhinni, hogy tényleg a szeretett fiuk volt a gyilkos, de a szomszéd város nyomozói szeretnék gyorsan lezárni az ügyet. Minden jel szerint Luke volt a tettes és kész. Mivel Aaron nagyban utazó pénzügyi csalókkal foglalkozik, adja magát, hogy a pénzügyi vonalon kezdje a nyomozást. Kiewarra az összeomlás szélén, nem esik az eső, aszály van, hullanak az állatok és ez által a farmercsaládok is rendre tönkre mennek. Ezzel magyarázzák a városkában Luke felfoghatatlan tettét.

Ahogy egyre mélyebben merül a nyomozásba, úgy törnek fel a régi emlékek. Egy ilyen kisváros sosem felejt, már visszatérése első pillanatában elkezdődnek a suttogások. Visszatért a fiú, akit a barátnője meggyilkolásával vádolnak. A halott lány apja és rokonai bosszút kiáltanak, és a legszívesebben kicsinálnák Aaront, aki nehezen, de betartja Luke anyukájának tett ígéretét és a testi épségét sem féltve, marad Kiewarrában.

Talán az is segíti, hogy felbukkan Gretchen, a nagy négyesük másik életben maradt tagja. A lány, akkor még Luke-kal járt, Aaron meg Ellievel, a fekete hajú lánnyal, aki vízbe fulladt. Mindenki Aaront gyanúsította, hiába tagadta. Egy valaki állt csak ki mellette, Luke. Hamisan tanúztak egymásért, de ezt csak ők tudták, nem derülhetett ki. De egy ekkora városban, hiába nagyobbak a távolságok, mindig van egy tekintet, ami észreveszi a dolgokat.

Aaron és Gretchen között fellobban a vágy és a múlt lángja. A város új őrmestere sem akarja ennyiben hagyni az ügyet. Lelkes, látja a nem egyértelmű nyomokat és nem fél bevonni Aaront sem a kutatásba. Az iskola új igazgatója, a város egyetlen kocsmájának tulajdonosa, mind-mind olyan ember, aki nehéz ugyan, de nem akarják elűzni a városból a férfit. Nem úgy, mint Ellie még életben maradt részeges, de nagyhatalmú rokonai.

Jane Harper ravasz mesélő, mert csak egy sima kriminek tűnik a történet, de a mondanivalója sokkal mélyebb és brutálisabb. Első regényével egy sivár, nyomasztó ausztráliai vidéket mutat be. A természet, amelyet próbál betörni az ember, kezd visszavágni. Az elképesztő szárazság, az ebből adódó szegénység, a kisváros kegyetlen emberei, családi drámák, figyelmetlen, a saját érzelmeikkel sem tisztában lévő tinik, a jelekre vak barátok, a robbanni készülő indulatok, mind valós hátteret adnak a történetnek.

A múlt tettei elől nem menekülhet Aaron, szembe kell néznie és meg kell, hogy kapja a válaszokat ahhoz, hogy végre nyugodtan, önmarcangolás nélkül tudja élni az életét. A történet ennek megfelelően váratlan fordulattal zárul és nem marad elvarratlan szál.

 

Molnár Gábor

Tags: