Lee Child: Esti iskola

Lee Child: Esti iskola
Lee Child: Esti iskola

Itt a 21. Jack Reacher krimi. Ajánló.

 

Lee Child klasszikus figurája, a jól megtermett katonai nyomozó, most a világot menti meg, de kevés a nyom és kevés az idő a katasztrófa megakadályozására.

 

Reacher éppen túl van egy sikeres küldetésen, amiért cserében kitüntetés jár. Szerinte a katonaságban csak azért jár kitüntetés, hogy a résztvevők, a szemtanúk, fogják be a szájukat. Természetesen olyan feladaton van túl, amiről jobb, ha nem beszélünk, egy átlagember jobb, ha nem tudja, milyen szörnyűségek történnek a világban.

Reacher a kitüntetéssel a nyakában, újabb komoly feladatra vágyna, hiszen egy becsületrenddel csak felfelé visz az út, az érdekesebb feladatok közé, erre jön a hír, ami leforrázza, újra iskolapadba kerül. Értetlenül fogadja a parancsot, de hamar rájön, az iskola csak álca, hiszen Reacher mellett a CIA-tól és az FBI-tól érkezett csak egy-egy ügynök az iskolapadba.

Az időpont 1996. Helyszín: Hamburg. A feladat: megtalálni egy amerikait, aki valamit eladni készül. Mit tudni: a vevőnek azért a valamiért 100 millió dollárt kell fizetnie. És nagy valószínűséggel, terrorizmussal kapcsolatba hozható az ügy. Nagy valószínűséggel veszélyben a világ, ha Reacherék nem lépnek időben.

A történet érdekessége, hogy Reacher most nem civilként szerepel, nem a mi jelenünkben, hanem katonaként jelenik meg. Olvastunk már bőven olyan könyvet Reacherről, ahol túl van a katonaságon és civilként járja Amerikát, egyik buszról a másikra szállva, egyik ügyet oldva meg a másik után. Itt megismerjük, milyen volt katonaként, és bizony főhősünk már itt is félvállról vette a szabályokat, ha azok akadályozták az ügy megoldásában. A morális meggondolásait nem befolyásolják holmi előírások, ha kell, akkor törnek a csontok.

Szerencsére egy közkedvelt alak is felbukkan a könyvben, Reacher nem egyedüliként képviseli a katonaságot, segítségként viszi magával Európába Neagley őrmestert, aki irtózik minden érintéstől.

Németország forrong, az egyesítés utáni állapotokat éli. Child bemutatja, hogyan élték ezt meg a németek. Hogyan fogadják az amerikaiak azt, hogy a Szovjetunió felbomlott. Megismerjük, milyen óriási gépezet a katonaság. Egy olyan világba csöppenünk bele, ahol az internet még csak bontogatja a szárnyait. Az igazság az, hogy ez a Reachernek való világ, ahol működnek a régi módszerek, ahol a telefon még érmével működik, nincs mobil, és van borbély. Olyan világ, amiben még kicsit sincs elveszve, érzi a határokat, amiket átléphet, és érzi a saját határait. Egy olyan Németországban, ahol az amerikai katonaság kicsit elveszve bolyong, a régi ellenség éppen szétesőben, viszont egy új, egy sokkal nehezebben megfogható születik.

Lee Child 21. Reacher regénye kimondottan érdekes olvasmány az utóbbi két évtized ismeretével, mert az Esti iskola a jelenünk előszele, borzolja a szőrt a karunkon, átérezhetjük, hogy honnan hova jutott a világunk, és még milyen sok mindenről nem tudunk, nincs információnk. Talán jobb is…

 

Molnár Gábor

Tags: