Megjelent a 77 magyar pacal Cserna-Szabó Andrástól

Cserna-Szabó András 77 magyar pacal
Cserna-Szabó András 77 magyar pacal

Megjelent a gasztroirodalom népszerű szerzőjének új könyve

 

 

A gasztroirodalom népszerű szerzőjének új könyve igazi kuriózum. Cserna-Szabó András a Nagy macsakajajkönyv és az Ede a levesben után újra kulináris-kulturális bédekkerrel jelentkezik: ezúttal a pacalról.

 

A 77 magyar pacal nem egyszerűen csak egy könyv. Ez egy igazi, hamisítatlan, őseredeti beavató könyv, alcíme lehetne akár Bevezetés a pacalba vagy A pacal filozófiája, netán A pacalisták evangéliuma is, és egyik sem lenne túlzás. Három részből áll: egy történeti, egy gasztronómiai (77 recept) és egy irodalmi fejezetből. Benne van minden, amit tudni akarsz a pacalról, de sosem merted megkérdezni…

„Már az ókori görögök is… vagy ha ők nem, de a rómaiak biztosan! Üssük fel Apiciust vagy a Satyricont, és lám: ott a pacal. És a sötét középkor? Aki olvasta Rabelais-t, csak somolyog. Hát a modernek? Pacal minden mennyiségben, benne úszunk pillangózva. A posztmodernekről már nem is szólunk, csak annyit mégis: a pacal az pacal az pacal az pacal” – olvassuk a fülszövegben. Cserna-Szabó András régi nagy híve a marhabendőnek, tagja a titkos pacalszektának: ők azok, akik minden étlapon a pacalt keresik.

A pacalt vagy gyűlölik, vagy imádják, senki sem közömbös iránta. Cserna-Szabó András természetesen a rajongótábornak, a „gyomrászoknak” ajánlja könyvét. A szerző olyan lelkesedéssel írja meg a pacal „kultúrtörténetét”, hogy még a megátalkodott tiltakozó is elgondolkodik, ne próbálkozzon-e meg a madridi pacal, netán a híres portói változat, esetleg a csirkepacal-frikasszé elkészítésével, vagy egész egyszerűen ne dobjon-e össze egy kiadós pacalpörköltet.

 

Cserna-Szabó végiglapozza a legfontosabb szakácskönyveket a legjobb receptekért, és a pacal iránti rajongást keresi a szépirodalomban Émile Zolától Kurt Vonnegutig, Hrabaltól Esterházy Péterig. A szórakoztató könyv megmutatja, milyen pacalt szolgáltak fel a fejedelmi, nemesi, egyházi asztalokon, városi kocsmákban, emigrációban, a hiánygazdaság éveiben, miért szerepelt a bűnügyi krónikákban, és az is kiderül, hol kapható a legjobb pacal az országban. Pacaltörténelem, pacalreceptek, pacalirodalom egy kötetben.

 

Cserna-Szabó András 77 magyar pacal című könyve augusztus végén jelent meg a Magvető Kiadónál.

 

Tags: