Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Oravecz Imre: Kaliforniai fürj
Oravecz Imre: Kaliforniai fürj

Fülszöveg és részlet a Kaliforniai fürjből

 

A Kaliforniai fürj Oravecz Imre bámulatos regényfolyamának, A rög gyermekeinek a második kötete. A huszadik század fordulója körül tömegek keltek útra Magyarországról, hogy Észak-Amerikában csinálják meg a szerencséjüket.

 

Árvai István is nekivág feleségével és két gyerekével az Új Világnak. Pénzt akarnak gyűjteni, hogy aztán visszatérve önálló gazdaságot építhessenek szülőföldjükön, Szajlán. Csak hát odaát minden másképp alakul: változnak a gazdasági viszonyok, nő a család, egyre nehezebb összekuporgatni bármennyit is, egyre távolabb kerül a visszatérés lehetősége. A Kaliforniai fürjben Oravecz Imre fantasztikus részletgazdagsággal meséli el hősei életét - a honvágy és az új hazában történő megkapaszkodás stációit.

 

 

Részlet a regényből

– Mit hoztál? – kérdezte Rozika, mikor István egy este megjött munkából.
Minden alkalommal ezt kérdezte, és ő mindig hozott is neki valamit. Hol földiepret, hol madártojást, hol szarvasbogarat, hol egy szép virágot, vagy egy érdekes követ, kavicsot, mikor mit, soha nem tért meg üres kézzel.
– Várj csak, most meg fogsz lepődni. Ez egy nagyon különleges valami – mondta, és letette az ebédlőasztalra a ládikáját.
– Mutasd, mutasd – sürgette Rozika, és közben összeütögette a két tenyerét, mintha tapsolna.
István leguggolt, kikattintotta a zárat, és óvatosan megemelte a ládika fedelét, először egy ujjnyira, aztán annyira, hogy beférjen a résen a keze. Benyúlt, kotorászott benne a kezével, és kivett egy nagy száraz mohacsomót, amelyből egy csőrös fejecske kandikált ki.
– Mi ez? Kiscsirke? Kiscsirkét hoztál?
István széthúzta a mohát, és a lábai kivételével egy fürjfióka vált láthatóvá.
– Nem. Ez fürj, kisfürj.
A fürjfióka kábultan pislogott, de hirtelen magához tért, és hangos csipogásba kezdett.
– Kisfürj! De jó! Add ide! – kérte Rozika.
– Nem. Nem lehet. Beteg. Bibis a lába. El van törve, nézd – és István mutatta. – Nem tud vele menni. Befáslizzuk, és összeforr majd a csont. Ha befásliztam, akkor megfoghatod. Addig csak nézni szabad. Kerítek egy papírdobozt, kilyukasztom az oldalát, és a lyukon keresztül.
A csipogásra előjött Anna is.
– Megjöttél? Jaj, mit hoztál már ide? – kérdezte.
– Fürj, anya. Kisfürj! Bibis az egyik lába. De apa meggyógyítja.
– Fürj? Nem csak folyton emlegeted, már haza is hozod?

 

 

Tags: