S.L. Grey - Az apartman

S.L. Grey - Az apartman
S.L. Grey - Az apartman

Drámával átitatott romantikus párizsi utazás, ami horrorrá válik

 

Mark és Steph élete egyik napról a másikra romokba dől. Kislányukkal boldogan élnek Fokvárosban, de a házukba símaszkos férfiak törnek be és szétrombolják az idillt. A pár kapcsolata megtörik, a fiatal nő a középkorú férfit hibáztatja. Rettegnek, várják, mikor történik meg velük újra a szörnyűség.

 

Azért, hogy újra rátaláljanak a boldogságukra, Európába utaznának, ott is Párizsba, a szerelmesek fővárosába. Mivel nincs sok pénzük, ezért egy lakáscsere lehetőséget kihasználva utaznak a nyaralásra, miközben az ő házukba addig más költözik.

Az utazás már az első pillanatban nem várt fordulatot hoz. A lakás egyáltalán nem olyan, mint ahogy a képeken látni lehetett. Az egész bérház elhagyatottnak tűnik, a lépcsőházban nincs világítás. Az egyetlen szomszéd a dilinyósnak tűnő öreg hölgy, aki ijesztő képeket fest. A lakás pedig úgy néz ki, mintha évek óta nem használta volna senki. Mivel nincs pénzük, hogy máshol szálljanak meg, ezért úgy döntenek, maradnak és próbálják élvezni Párizst.

De Párizst, és úgy általában egy nyaralást, nehéz úgy élvezni, ha közben az embert mélyen nyomasztja a múltja. Mark nem tud menekülni az emlékek elől, már így is labilis idegállapotban van a betörés óta, a házban található gonosz gyorsan bebújik a gondolatai közé és még nagyobb erővel mardossa, mint Fokvárosban.

A romantikusnak induló utazás hamar rémálommá válik és ezt az írópáros csak tovább fokozza, mesterien tekerik ki az utolsó csepp feszültséget is a történetből. Mindezt úgy teszik, hogy nem csöpög folyamatosan a vér, teret adnak a képzeletünknek, a rettegés sunyi módon bebújik a bőrünk alá, beköltözik az olvasó gondolataiba.

A fejezetekre bontott történetben két szálon fut a mesélés. Az egyik fejezetben Mark szemszögéből látjuk az eseményeket, a következőben pedig Steph viszi a szálat tovább. Így bomlik ki előttünk Mark múltja, értjük meg a szenvedését és kezdjük megérteni, mitől tart Steph már a gyermek megszületése óta folyamatosan.

Az apartman egy olyan történet, ami az elolvasása után, még napokkal később is foglalkoztatja az olvasót. Nem biztos, hogy szabad este belemerülni, mert a végén majd minden sarokban rémet látunk, de éppen ez az ereje, a saját gondolatainkra, félelmeinkre épít. Sarah Lotz és Louis Greenberg párosa játszik az olvasóval és a főhőseivel is. Sosem tudhatjuk, mikor robban egy újabb félelmetes jelenet, miközben elfojtott feszültséggel teli levegő árad minden sorából. Nem akkor és ott történnek az igazán félelmetes dolgok, amikor számítunk rá, hanem a bajok, a rossz előérzet a legféltettebb, a személyes közegünkbe hatolástól válik kibírhatatlanná. Kegyetlen, kicsit elfogadhatatlan, de emberi véget kap a történet, amitől egyáltalán nem leszünk nyugodtabbak.

 

Molnár Gábor

Tags: