Török Gábor: A lakott sziget

Török Gábor: A lakott sziget
Török Gábor: A lakott sziget

Az egyik legnépszerűbb politológus vezeti be az olvasót a politika tudományába

 

A politika körbe vesz minket, ha egy embernél több van egy társaságban, akkor már szükség van a politikára, ami rendezi a viszonyokat. Török Gábor a mindenhol jelenlévő politikát mutatja be, amely az emberi társadalom egyik legfontosabb eszköze.

 

A politika mindenkit érint, még azt is, aki menekülne előle, tudomást sem akar venni róla, azt is utoléri. Lehet, hogy csak családon, vagy baráti körön belül, vagy a munkahelyen, vagy település szinten, vagy országosan. Mindegy, a politika egy olyan eszköz, amivel a hatalmat kézben lehet tartani, lehet jóra és rosszra is használni.

A könyv bevezet minket a politika tudományába, mert ahhoz, hogy értsük a társadalmunkat irányító folyamatokat, nem árt tisztában lenni néhány fontos dologgal, mert a politika tanulható. Ha nem is akarunk cselekvő részesei lenni, akkor is érdemes látni, hogy milyen módszert alkalmaznak velünk szemben. Vagy, ha tudatosítani akarjuk a saját magunk viselkedését, akkor lehet ötletet meríteni, ezzel a tankönyvi mélységű művel, ami próbál nem akadémista, száraz olvasmány lenni. Ha, lehet, akkor előjönnek a népszerű filmsorozatok és azon keresztül is megérthetjük, milyen szabályok mentén működik a politika.

A könyv 11 fejezetre van osztva, így felfedezhetjük a politikát, megismerhetjük a természetét, a politikai tudás mibenlétét, mi az a politikai közösség, kik a vezetők, milyen rezsimek léteznek, milyen intézményei vannak a politikának, milyen választási rendszerek léteznek a világban, miért alakulnak ki a pártok, és képet kapunk arról, mennyire fontos a kommunikáció. A végén egy összefoglalót olvashatunk arról, amiről ez a könyv szól, a politikáról. Ha meg nem elégszünk meg ennyivel, akkor rengeteg könyvcímmel futunk össze az ajánlott irodalmak listájánál, segítve abban, hogy milyen úton induljunk el a további politikai utazásunk során.

A könyv amúgy is érdekes olvasmány, de a választások közeledtével érdemes még jobban elmerülni benne és az elolvasása után, lehet tudatosan, akár cinikusan figyelni a politikusaink tetteit. Megnézhetjük, hogy egy adott vezető cselekvő, vagy csak úszik az árral és láthatjuk, milyen módszerrel próbál befolyásolni, elhitetni, hogy őt kell követnünk.

A politika egy eszköz, jó kezekbe kerülve építő, rossz kezekben rombol. Egy állandó tagja van, az emberiség. A politika maga változik, folyamatosan változhat, fejlődik. Az, hogy most miért olyan, amilyen, azt ebből a könyvből megérthetjük.

 

Molnár Gábor

Tags: