Újra nyomaszt a szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje - HBO
A szolgálólány meséje - HBO

Áprilisban jön A szolgálólány meséjének 2. évada

 

Éppen hogy túl vagyunk a januári Golden Globe díjátadásokon, ahol a Szolgálólány meséjének első évadáért az Offredet játszó főszereplő Elisabeth Moss megkapta az év legjobb televíziós sorozatszinésznője címet, már örülhetünk is a folytatásnak áprilisban.

 

Aki eddig még kimaradt az első részből, még van ideje bepótolni a HBO-n a Margaret Atwood azonos című Szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) regényéből készült sorozat első felvonását. A történet helyszíne az egykori USA helyét elfoglaló Gileád Köztársaság, ami egy disztópikus, azaz a jelenlegi világunknál rosszabb világ víziója. Egy fundamentalista, vallási alapokon álló diktatúrában járunk, valamikor a közeljövőben. Az emberiséget a kihalás fenyegeti, mert rejtélyes okokból egyszer csak nem képesek életképes utódok születni. A nők néhány százaléka marad csak termékeny, akiket az uralkodó osztály erőszakkal kényszerít “szolgálólány” szerepbe. A szolgálólányokat hátborzongató rituálé keretében ejtik a vezéreik – feleségeik közreműködésével - teherbe, majd szigorú szabályok mellett kénytelenek béranyaként élni. Offred, az egyik szolgálólány, szemszögéből éljük át ezt az iszonyatot, ami egyszerre távoli és hihetetlen, mert középkori kegyetlenségeket idéz, ugyanakkor folyamatosan érezteti, hogy velünk is bármikor megtörténhetne. Ettől hátborzongató. Ezért nehéz nem drukkolni Offrednek, hogy megmeneküljön és győzzön az emberiség józan esze.

Bár a történet fikció, mégis nagyon beletalált 2017 legnagyobb közéleti botrányába a hatalommal való visszaélés legádázabb módjába, a szexuális bántalmazás témájába. A sorozat másik fontos motívuma a szélsőséges vallási fanatizmus, aminek az időszerűsége szintén vitathatatlan a mindennapos öngyilkos terrortámadások korában. Lényegtelen, hogy melyik vallás, hogy a Korán, vagy a Biblia félreértelmezése adja az alapot a fanatizmushoz, ha az, az emberi gonoszságot táplálja. Mindezek az aktualitások persze kevesek lennének a sikerhez, ha nem brillírozna Elisabeth Moss a szerepében és nem lenne remek a rendezés is.

A második évadról eddig annyi tudható, hogy 13 részes lesz, újabb részletek derülnek ki Gilead működéséről és a gyarmatokról, ahova a rendszer ellenségeit küldik büntetésből. Végigkövethetjük Offred terhességét valamint beleláthatunk a Kanadába menekültek sorsába. Remélem, többet megtudhatunk Offred kislányáról is, akit elszakítottak tőle és a világtól elzárva nevelik a többi kis sorstársával együtt.

 

MM

Tags: