Tyler Rake: A kimenekítés kritika

Chris Hemsworth főszereplésével látható a Netflixen a Tyler Rake: A kimenekítés című kemény akció film.

 

A Hemsworth alakította Tyler Rake egy kiégett katona, zsoldos, aki a családja elvesztése miatt lényegében alkoholba menekül és nem találja értelmét az életének.

 

Viszont kap egy felkérést régi társától, egy indiai drogbáró gyermekét elraboltatta a rivális drogvezér, a gyereket ki kell menekíteni.

Rake a felkéréskor már tudja, öngyilkos feladatról van szó, és mikor indul a kimenekítés Bangladesből, hamar kiderül, igaza van. Nem várt ellenféllel kerül szembe, mert nem csak Amir Asif, a bangladesi drogbáró különítményével kell megküzdenie Ovi kimenekítésekor, hanem Ovi apja átverve őket, közben megbízta fő emberét, Sajuvalt is, aki méltó ellenfele Tylernek.

A film egy hosszú csatára van felfűzve, a megszakítások vagy túlzottan durvák, gyermek hull az égből, vagy túl érzelgős, Ovi olyan bölcs, gyermek létére, hogy Tyler szeméből könnyek folynak, mert a zsoldos nem tudja feldolgozni a családja elvesztését.

Sam Hargrave első rendezéséről van szó, korábban kaszkadőrként, kaszkadőr-koordinátorként ismerhettük meg többek között az Amerika kapitányban láthattuk a munkáját. Az Extraction, vagyis a Tyler Rake az első rendezői munkája és ennek köszönhetően rengeteg akciójelenetet kapunk, olyan sérülésekkel, akciójelenetekkel, amit kevés filmben láthatunk.

A történet sötét, még ha a színvilág ezt nem is mutatja, de a folyamatosan, változatosan hulló indiai rendőrök, katonák, az egyre több sebből vérző főhősök nem ígérnek szép végkifejletet.

A történet érdekessége, hogy van egy pont, amikor már Tyler és Saju kénytelen összefogni, és itt ér össze a két főhős. Tyler a kiégett katona a viselkedése szerint, kész az életét áldozni Oviért, hogy megtalálja önmagát, és ezt a terminátor jellegű karaktert jól játssza Hemsworth. Saju pedig a családjáért küzd, ugyanis a drogbáró megfenyegette, ha nem hozza el a fiát, akkor megöleti a családját. Saju éppen ezért az érzelmi töltetért talán rokonszenvesebb, kidolgozottabb karakter, mint a címadó főhős, akit Ovi, az elrabolt gyermek megszeret, teljesen megért.

A lezárás igazán drámaivá sikerült, felégetve fél Bangladest.

A Netflix történetét tekinthetjük egy részesnek is, de a forgatókönyv nem engedi el a kezünket, még valamilyen folytatást is el lehet képzelni… Sőt, akár egy sorozatot is bele tudnánk vizionálni, aminek a Kimenekítés volt a pilot része.

 

Molnár Gábor

 

A film előzetese:

Tags: