Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia Reklámosztály

Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia Reklámosztály
Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia Reklámosztály

Japán komédia, amely görbe tükröt tart a társadalomnak, amely már elveszítette az álmait.

 

A Maeda Építőipari Vállalat reklámosztályának néhány lelkesedés nélküli alkalmazottja fontos feladatot kap, meg kell valósítania egy fantázia szülte épületet, egy hangárt, amit a híres manga történetben, a Mazinger Z szuperrobot használ.

 

Természetesen az alkalmazottak hitetlenkedve fogadják a főnökük ötletét, de nem tehetnek mást, megkapták a feladatot, végre kell hajtani, akármilyen őrültségnek is hat. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre inkább beleélik magukat a szereplők a feladatba, és felszabadul belőlük a régen szunnyadó alkotni vágyás.

A film kifigurázása a japán mentalitásnak és szokásoknak, de közben rávilágít a fantázia, a gyermeki én fontosságára. Ha nem hiszünk a megvalósíthatatlan dolgokban, akkor unalmassá, egysíkúvá válik az életünk, megakad a fejlődés, nem lesznek olyan beruházások vagy találmányok, amely képes megmozgatni az emberi lelkesedést, csak marad a mindennapi rutin.

Elsőre Mazinger Z hangárjának megépítése is lehetetlennek tűnik, csak marketingfogásnak, de mi van akkor, ha mégis megpróbáljuk a lehetetlent: versenybe szállni a fantáziával.

A szereplők nincsenek könnyű helyzetben, hiszen már nem az álmodozás, az óriási projektek korát éljük, hanem a költséghatékonyságét. Ha szembe mennek a megszokásokkal, az elvárással, az mindenkire rossz fényt vethet, nem csak az egyénre, hanem az általa képviselt vállalatra is. Merjünk elrugaszkodni a megszokottól, merjünk nagyot álmodni, mert egy ilyen változás a régen eltemetett vágyainkat, álmainkat is feléleszthetik, új értelmet nyerhet az életünk, amitől érdekesebbé válnak a mindennapok. A film mindezt humoros módon mutatja be.

„Az a dolgunk, hogy teljesítsük az ügyfelek értelmetlen kérdéseit.”

És erre a fantázia reklámosztály alkalmazottjai a legjobb választás.

 

(manga: japán képregény; anime: japán rajzfilm)

Az online Japán Filmfesztivál (JFF Plus) elindult, és a Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia Reklámosztály című 2020-as filmmel kezdte a programsorozatát.

 

Molnár Gábor

Tags: