Olasz zsenialitás, filmek a Dunán

Olasz zsenik, fotó: MTVA/Film Iroda
Olasz zsenik, fotó: MTVA/Film Iroda

Különleges filmek híres olasz zsenikről a Dunán

 

Olivetti, Montessori, Piaggo, Fontana, csak néhány név a világszerte ismert olasz márkák és a mögötte álló cégalapítók közül. Szeptember 9-től érdemes lesz a szombat estéket a kanapén tölteni, ha itáliai hangulatra vágyunk, hiszen a Duna hétről hétre elhozza a legolaszosabb történeteket. Az életrajzi és játékfilmekből megismerhetők a világháború időszakában létrejött cégbirodalmak születésének körülményei és a vérbeli olasz küzdő- és vállalkozószellem.

 

2023. szeptember 9-én 19:40-től látható a Vespa – az olasz álom a Dunán. A romantikus életrajzi filmben fény derül arra, hogyan sikerült Enrico Piaggiónak meggyőznie a neves amerikai rendezőt és producert, William Wylert, hogy a Cinecittában forgatott Római vakáció című filmjében cserélje le a lovat egy „darázsra”.

1946. március 29-én gördült ki a gyártósorról Olaszország gazdasági fellendülésének egyik jelképe a Piaggio Vespa motor, ami az itáliai utcák és filmek elmaradhatatlan részévé vált. Több mint tizenhat millió darabot gyártottak az olasz formatervezés klasszikusából és több mint ezer filmben tűnt fel, ha hinni lehet a számításoknak. Ilyen volt például a La Dolce Vita Marcello Mastroiannival és Anita Ekberggel. Legutóbbi „filmes szerepei” közé tartozott például az Alfie Jude Law-val, a The Interpreter a gyönyörű Nicole Kidmannel, vagy a Transformers, ahol humanoid robottá változott.

Hasonlóképpen hamisítatlan olasz életérzést hoz Luisa Spagnoli - Csokoládé és elegancia című kétrészes filmje. A sikertörténetet feldolgozó alkotásban Luisa nagy fába vágja a fejszét: átvesz egy csőd szélén álló kis édességboltot Perugiában. Az első világháborúból visszatérő férjével együtt szinte a semmiből, szenvedélyes, kemény munkával építik fel csokoládéműhelyüket, majd tovább fejlesztik, és létrehozzák Olaszország egyik legnagyobb édességgyárát.

Az elmúlt 60 év filmjeiben a leggyakrabban szereplő olasz dizájntárgya a Vespa, az Olvetti írógép, a népszerű itáliai csokoládé, a híres divat,- és háztartásigép márka is megismerhető, hamisítatlan dolce vita érzéssel párosítva a Dunán szombatonként 19:40-től a legfrissebb Olasz zsenialitás filmválogatásában.

 

OLASZ ZSENIALITÁS A DUNÁN MINDEN SZOMBATON

 

Szeptember 9. Vespa - Az olasz álom

Szeptember 16. Luisa Spagnoli - Csokoládé és elegancia

Szeptember 23. Luisa Spagnoli - Csokoládé és elegancia

Szeptember 30. Adriano Olivetti - Egy álom ereje

Október 7. Adriano Olivetti - Egy álom ereje

Október 14. Mr. Ignis - Egy munkásember, aki cégbirodalmat épített

Október 21. Mr. Ignis - Egy munkásember, aki cégbirodalmat épített

Október 28. Atelier Fontana - A divat nagyasszonyai

November 4. Atelier Fontana - A divat nagyasszonyai

November 11. Maria Montessori: egy élet a gyermekekért

November 18. Maria Montessori: egy élet a gyermekekért

November 25. Callas és Onasszisz

December 2. Callas és Onasszisz

December 9. Megengedi? Alberto Sordi

 

Tags: