Teljes a 12. Szemrevaló Filmfesztivál programja

Teljessé vált a 12. alkalommal megrendezésre kerülő Szemrevaló Filmfesztivál programja

 

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét idén október 5-15. között rendezik meg a budapesti Művész moziban. Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit. A német nyelvterület 11 legfrissebb alkotását négy tematikus blokkba rendezve vetítik, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. A fesztivál nyitófilmje Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmje, de érkezik többek között Németország idei Oscar-nevezettje, A tanári szoba, mely a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat nyert és tarolt a Német Filmdíjon is. Csak most lesz látható Nico, a Portishead és a Le Tigre zenéjével a többszörösen díjazott Sisi és én, az Oskar Kokoschka és Alma Mahler destruktív szerelmét feltáró Alma és Oscar és a bécsi alternatív zenei szcénát bemutató Vienna Calling.

 

Október 5-én a budapesti a Művész moziban Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmjével nyit az immár 12. Szemrevaló Filmfesztivál. Szerelmi sokszög alakul ki egy baráti társaság tagjai között, miközben a körülöttük lévő kiszáradt erdő lángra kap. A VONZÁSOK ÉS VÁLASZTÁSOK blokkban lesz látható továbbá a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar a Juno 11 forgalmazásában a mozikba kerülő Aranyéveink című vígjátéka. Egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének története bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedséggel beszél fontos kérdésekről. A felső szomszédok című, szintén svájci vígjátékban a címszereplők pikáns ajánlatot tesznek, ami próbára teszi Anna és Thomas egykor halhatatlannak tartott szerelmét.

A KÍVÜLÁLLÓK ÉS KÜLÖNCÖK válogatásban pereg majd a 2023-as Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma, melyben Sisi és új társalkodónője, Sztáray Irma grófnő saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A film a sokszor elmesélt Sisi-mítosz vad változata, melyben két színészi őserő, Susanne Wolff és Sandra Hüller csap össze, Tanja Hausner lenyűgöző jelmezeiben, Nico, a Portishead és a Le Tigre zenéjével. A Juno 11 forgalmazásában a Szemrevalón debütál A róka című, az idei Bajor Filmdíjon díjazott alkotás, mely Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. Az Alma és Oskar című osztrák-német-svájci-cseh dráma a bécsi művészeti élet „fenegyereke”, Oskar Kokoschka és Gustav Mahler özvegye, az öntörvényű és ambiciózus Alma Mahler destruktív szerelmét tárja a néző elé.

A KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSOK blokkban lesz látható Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Német Filmdíjon pedig számos további díjat nyert, a Mozinet forgalmazásában a mozikba kerülő A tanári szoba. Az elhivatott, fiatal Carla óráin aktívan vesznek részt a gyerekek, amíg sorozatos lopások nem zavarják meg az iskola nyugalmát. A tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, és a gyerekek között is egyre nő a feszültség. Az önéletrajzi ihletésű Nap és beton című német dráma négy tizenöt éves tinédzser drogokkal, bandaháborúkkal és családi pokollal terhelt életét követi, míg a Csak az időjárásról beszélgetnek című, szintén német film egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban.

Az ALTERNATÍV ÉLETFORMÁK szekció egyik darabja az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilm. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről – a személyes interjúkat animált filmrészek és családi fényképek egészítik ki. Végül az osztrák-német Vienna Calling szórakoztató, felvillanyozó és költői doku-musical a bécsi alternatív zene felvirágzásáról, amely már néhány éve tart.

 

Október 5-15. között a Művész moziban lesz látható a 12. Szemrevaló programja, majd Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik a fesztivál legjobb filmjeit.

 

Tags: